Spreken is een complex proces waarbij meer dan 100 spieren zijn betrokken. De hersenen en de betrokken spieren werken zeer nauwkeurig samen. Hierdoor kan de juiste klank, op precies het goede moment, correct worden uitgesproken.
click voor meer info!
Taal bestaat uit het begrijpen en zelf produceren van klanken, woorden, zinnen en verhalen. Het doel van taal is communicatie. We wisselen informatie uit door elkaar bijvoorbeeld verhalen te vertellen, vragen te stellen of opdrachten te geven.
click voor meer info!
click voor meer info!
Afwijkende mondgewoonten zijn alle gewoonten die het evenwicht verstoren van de spieren in- en rondom het mondgebied. Bekende voorbeelden zijn duimen of een speen, maar ook door de mond ademen is nadelig. De tong ligt vaak laag in de mond, waardoor er kracht uit wordt geoefend tegen of tussen de tanden en/of kiezen.
click voor meer info!
Stotteren is een stoornis in de vloeiendheid van het spreken. Het wordt gekenmerkt door het veelvuldig herhalen en/of verlengen van klanken en lettergrepen en blokkades tijdens het spreken.
click voor meer info!
Selectief mutisme is een relatief zeldzame angststoornis. Het wordt ook wel omschreven als een vorm van extreme verlegenheid of spreekangst. Het kenmerk van deze kinderen is dat zij thuis wel praten, maar in andere sociale situaties (zoals op school), praten ze niet of zeer weinig.
click voor meer info!
Kinderen die problemen hebben met de articulatie, zijn vaak minder goed verstaanbaar voor anderen. Ze krijgen regelmatig te horen "Wat zeg je?" of "Praat eens duidelijk".
Het kan heel vervelend zijn om telkens te moeten herhalen wat je zegt of om voortdurend gecorrigeerd te worden. Vooral als het zelf nog niet lukt om de klanken zelf goed uit te spreken.
Stemgeluid ontstaat wanneer er lucht vanuit de longen naar buiten stroomt. Wanneer de stembanden open en dichtgaan ontstaat er een basisgeluid. Dit wordt verder gevormd tot herkenbare klanken door de vorm en stand van de kaken, tong en lippen.
Een veel gehoord probleem van mensen met stemklachten, is dat hun stem hees of schor klinkt. Vaak gaat dit samen met een gespannen, vermoeid en soms zelfs pijnlijk gevoel. Ook kan het voorkomen dat je oppervlakkig ademhaalt of snel buiten adem raakt tijdens het spreken.
Stemklachten ontstaan vaak door een verkeerd gebruik van de stem en/of schadelijke gewoonten, zoals veelvuldig keelschrapen of roken. Heb je eenmaal last van je stem, dan kost het steeds meer moeite om nog een goed stemgeluid te maken. Hierdoor worden de stem en de spieren rondom het strottenhoofd verder geforceerd.
Stemklachten kunnen een grote impact hebben op je sociale leven. Het kost vaak veel energie om goed verstaanbaar te spreken. Soms ontstaat er ook schaamte voor het eigen stemgeluid. Mensen met stemklachten geven regelmatig aan dat zij alledaagse situaties, zoals telefoneren of het bezoeken van een verjaardag, liever vermijden.
Tijdens de behandeling werken we samen aan meer ontspanning en een beter gebruik van de adem en de stem. Daarnaast krijg je praktisch advies hoe je in het dagelijks leven zorg kunt dragen voor het behoud van de stem.
Balans Logopedie Nunspeet werkt volgende de gangbare stemmethoden van o.a. Coblenzer, Pahn en de Accentmethode.
Ook Lax Vox (het bubbelen) en MLF (manuele larynx facilitatie) worden veel ingezet.
Het hoesten kan grote invloed hebben op je dagelijkse leven. Veelgehoorde klachten zijn keelpijn en een brok in de keel. Ook vermoeidheid door een onderbroken nachtrust en het vermijden van sociale activiteiten uit angst voor een hoestbui komen veelvuldig voor.
Balans Logopedie Nunspeet volgt het logopedisch behandelprogramma SPEICH-C van het Isala ziekenhuis in Zwolle. De behandeling is o.a. gericht op het aanleren van de juiste hoesttechnieken en het leren herkennen en beheersen van de hoestprikkel.