Mijn speciale missie Mijn hart ligt in het bijzonder bij kinderen en jongeren met selectief mutisme. De interesse voor deze angststoornis is gegroeid vanuit persoonlijke ervaring. Tot zo'n 10 jaar geleden had ik nog nooit over selectief mutisme gehoord. Dit veranderde toen wij er als gezin mee te maken kregen. We kwamen voor veel uitdagingen te staan. Niet altijd begrepen wijzelf en de omgeving hoe we moesten omgaan met de (spreek)angst en dat zorgde regelmatig voor spanning. Opvallend genoeg kon ook de hulpverlening ons niet helpen. De betrokken professionals hadden onvoldoende kennis over selectief mutisme, waardoor signalen werden gemist en er een misdiagnose werd gesteld. Na een jarenlang verkeerd behandeltraject, dacht ik: Dit moet écht anders! 'Het is mijn missie om meer bekendheid te geven aan selectief mutisme, zodat er herkenning en erkenning komt voor deze vaak onbegrepen groep kinderen'. Ik wil mij in het bijzonder inzetten voor een behandelnetwerk in Nederland. Iedere ouder of professional moet op een eenvoudige manier toegang kunnen krijgen tot informatieverstrekking rondom selectief mutisme. Het is mijn doel om inzichtelijk te maken welke behandelmethoden er worden aangeboden op welke plek. En welke expertise men mag verwachten van een bepaalde behandelaar. Daarnaast zet ik mij specifiek in voor meer kennis over selectief mutisme binnen mijn eigen logopedische vakgebied. Ik ben van mijn mening dat logopedisten en stottertherapeuten veel voor deze kinderen en jongeren kunnen betekenen. De komende jaren hoop ik mijn eigen steentje bij te kunnen dragen. Ik hoop hiermee een aanvulling te zijn op alle expertise die er momenteel al is. Voor meer informatie, zie de pagina Selectief Mutisme. |
In 2021 deed ik onderzoek naar het gebruik van ondersteunend tekenen binnen de behandeling van kinderen met een TOS. Bij ondersteunend tekenen wordt de gesproken taal van het kind in beeld gebracht met behulp van tekeningen.
De conclusie uit het onderzoek was dat ondersteunend tekenen tijdens de logopedische behandeling, zorgt voor meerdere positieve effecten. Het contact tussen het kind en de therapeut verbeterde en de complexiteit van de taal nam toe. Bij interesse in de resultaten uit het onderzoek, kunt u contact opnemen via roosmarie@balanslogopedie.nl
Pien van der Most is de grondlegster van het ondersteunend tekenen bij TOS in Nederland. Het is haar missie dat elk kind en jongere dankzij ondersteunend tekenen wordt gehoord, gezien en begrepen. Haar hart gaat in het bijzonder uit naar kinderen met TOS.
Pien van der Most geeft online teamtrainingen, workshops op maat en coaching voor professionals, ouders en andere belangstellenden. Daarnaast heeft zij in 2023 haar eerste boek uitgegeven: Ondersteunend tekenen (bij TOS). In dit praktische handboek ervaar je de kracht van tekeningetjes die ter plekke ontstaan.
Enkele resultaten uit mijn onderzoek zijn opgenomen in haar boek. Het boek is te koop via uitgeverij Pica, Bol.com of https://tekenenbijtos.nl/.